رژیم غذایی بیماران مبتلا به نارسایی کلیه

منتشر شده توسط در ۱۶ تیر ۱۳۹۴

مراقبت های تغذیه ای در بیماران کلیوی …

در این بخش به معرفی رژیم غذایی مناسب برای بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی پرداخته میشود که به کوشش دانشجویان گرامی آقایان پیمان جمالی و حامد افرند تهیه شده است

 

 

بیماری مزمن کلیوی چیست ؟

این بیماری وضعیتی است که طی آن کلیه ها دیگر قادر به حفظ تعادل محیط داخلی بدن و دفع مواد زائد و سمی از طریق ادرار نیستند. در نتیجه چنین شرایطی، مواد سمی در خون تجمع پیدا می کنند که این امر موجب بروز اختلالاتی جدی در افراد می گردد. دیابت و پرفشاری خون از مهمترین علل بروز بیماری مزمن کلیه است. عدم کنترل این بیماری و پیشرفت آن، به از بین رفتن کامل عملکرد کلیه ها منجر می شود که در این شرایط اجرای درمان جایگزینی کلیه ( دیالیز و یا پیوند کلیه ) برای ادامه حیات بیمار ضروری  خواهد بود.

 

چرا رژیم غذایی در بیماری های کلیه مهم است ؟

از آنجایی که مواد زائد و سمی موجود در ادرار عمدتا بر اثر سوخت و ساز مواد غذایی در بدن تولید می شود رژیم غذایی در این بیماران نقش مهمی در جلوگیری یا تسریع روند پیشرفت این بیماری خواهد داشت به طور کلی رژیم غذایی این بیماران محدودیت هایی از نظر میزان پروتئین، سدیم، پتاسیم، و فسفر دریافتی خواهد داشت که میزان این محدودیت ها به عواملی همچون سطح عملکرد کلیه ها، سن، جنس و وزن بیمار وابسته است. بنابراین، مبتلایان به بیماری مزمن کلیه باید رژیم غذایی دقیقی را زیر نظر پزشکان و متخصصین تغذیه رعایت کنند.

 

نکات ویژه در خصوص رژیم غذایی مبتلایان به بیماری های مزمن کلیه:

– به دلیل کم اشتهایی مبتلایان بهتر است تعداد وعده های غذای مصرفی روزانه افزایش و حجم هر وعده کاسته شود.

– به دلبل محدودیت های غذایی مصرف ویتامین ها و املاح معدنی تحت نظر پزشک معالج انجام شود.

– محدود کردن مصرف نمک و همچنین اجتناب از مصرف غذاهای پرنمک مثل خیار شور، رب گوجه فرنگی، دوغ شور، انواع سس های آماده و مانند اینها.

– با توجه به میزان بالای پتاسیم سیب زمینی، قبل از مصرف پوست آن گرفته و به مدت دو ساعت در آب خیسانده شود.

– محمدود کردن مصرف حبوبات به علت بالا بودن پتاسیم آنها.

– گوشت مصرفی باید کاملا صاف و بدون چربی باشند. ماهی و مرغ نیز بدون پوست مصرف گردد.

– در صورت مصرف پنیر با قرار دادن آن تا چند ساعت در آب تا نمک آن باید گرفته شود.

– شیر و ماست مصرفی باید کم چرب باشد.

– روغن مصرفی باید حتما از نوع نباتی مایع باشد. جهت سرخ کردن هم از روغن مخصوص استفاده گردد.

– کنترل مصرف سبزی ها و میوه ها به علت میزان بالای پتاسیم آنها.

رژیم غذایی

 

چه سبزی ها و میوه هایی حاوی پتاسیم بالایی هستند ؟

سبزی ها : گوجه فرنگی، سیب زمینی، چغندر، بامیه، کدو حلوایی، فلفل تند، قارچ پخته، اسفناج و کرفس پخته

میوه ها : موز، خرما، آلو، شلیل، زرد آلو، طالبی ،گرمک، انجیر خشک و برگه زرد آلو

 

 چه سبزی ها و میوه هایی حاوی پتاسیم کم هستند ؟

سبزی ها : خیار،جوانه حبوبات ،کاهو، گل کلم، پیاز، کلم بروکلی، لوبیا سبز،فلفل سبز، کدو سبز، بادمجان، شلغم، هویج ،تربچه ،ریواس ،قارچ تازه، کرفس خام

میوه ها :سیب ،نارنگی ،لیمو ،گریپ فروت ،گیلاس ،توت فرنگی ،هلو ،آناناس،هندوانه ،تمشک

رژیم غذایی نارسایی کلیه

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر به کجا مراجعه کنیم ؟

کلینیک های مشاوره تغذیه در برخی بیمارستانهای کشور

مراکز مشاور تغذیه در برخی مراکز بهداشتی درمانی کشور

دفاتر مشاور تغذیه و رژیم درمانی

مطب متخصص تغذیه

 

تهیه کنندگان : پیمان جمالی ، حامد افرند (بخش نفرولوژی)

برچسب‌ها

مطالب مرتبط